2012. április 27., péntek

Epres joghurtos szappan



A termesztett szamóca eredetét Kelet-Ázsiába teszik, de a vadon élő szamócát már az ősember is gyűjtögette, fogyasztotta. A római kori írásos anyagok már megemlékeznek a vadon termő szamóca fogyasztásáról, de ismert volt a germánok körében is, akik - mai szóval méregtelenítőként - nagyobb mennyiségben fogyasztották. Az erdei szamócát a középkorban telepítették először a kertek végébe, s trágyázással a hozamát is megpróbálták növelni.  Termesztése a XV. század környékén kezdődött, majd számos keresztezés, finomítás után alakultak ki a ma termesztett fajok. A reneszánsz idején nagyon népszerűvé vált, már ekkor tejszínnel tálalták a hölgyek, borral az urak számára.

A szamócával nemcsak mint táplálékkal találkozhatunk, hanem jelképként is jelentős volt. Díszítő elemként rajzolták, hímezték. Hármas levélalakja a Szentháromság jelképe lett, sok helyen még három szem szamócát is áldoztak. A szegényebb emberek körében azonban egyszerű gyümölcs maradt, amelyhez szinte elsőként jutottak hozzá a téli hónapok után, és amelyről azt tartották, hogy bármennyit ehet belőle az ember, mégse lakik jól tőle.

Az eper szinte minden ember kedvence, és belsőleg alkalmazva is kiváló bőrápoló. Felfrissíti a bőrt, csökkenti a ráncokat, valamint az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. 
Az epret bőrtípustól függetlenül bárki használhatja kozmetikumaiban. Az eper pH értéke nagyjából megegyezik a bőrével, vagyis majdnem semleges. Az enyhén savas kémhatás azért teszi nagyon értékes anyaggá az epret, mert megakadályozza a bőr túlzott kiszáradását. Az eper ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek a bőr idő előtti öregedését okozó szabadgyököket bontják le.

Az epret pürésítettem, átszűrtem és a szappanhoz szükséges folyadék fele mennyiségének megfelelő eper levében oldottam fel a lúgot. Pudingosodáskor adtam hozzá a joghurtot (ami a folyadék mennyiségének a másik felét adta).  A joghurtban található tejsav kényezteti a bőrt, ellenállóbbá teszi azt. A joghurt továbbá kitünő természetes hidratáló is. Finoman hámlasztja a bőr felső rétegét.
A tetejét már előzőleg kiöntött eper formájú olíva szappannal díszítettem, amit kozmetikai pigmenttel színezem. A szappan minden bőrtípusra használható.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése