2012. május 18., péntek

Aloe verás olíva szappan babáknak

Az aloe vera a bőrápolásban az egyik legkedveltebb növény. Alapvetően négy fő tulajdonsága van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. A bőr négyszer gyorsabban szívja magába az aloe verát, mint a vizet; segít nyitva tartani a bőrpólusokat és átadni a nedvességet és a növény tápláló anyagait.

Az Aloe verát az ókori Egyiptomban az örök élet szimbolumaként kezelték, a Közel Kelet számos népe hitt abban, hogy nedve bölcsességet és halhatatlanságot nyújt. Már ie. 300-ban Nagy Sándor is eredményesen alkalmazta katonái táplálására és sebeik gyógyítására, sőt a növény birtoklása érdekében foglalta el Socotra szigetét is. 
A feltételezések szerint Afrikában fedezték fel, és onnan indult hódító útjára. A liliomfélék családjába családjába tartozik, és természetes körülmények között 75-120 cm magasra is képes megnőni.

Az Aloe verának sok gyógyító hatást tulajdonítanak, de nézzük csak bőrápolási szempontból:
  • Az emberi test legmélyebb rétegeibe képes bejutattni hatóanyagait (mind a hét szintre képes behatolni)
  • Lágyítja, rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti az öregedés látható jeleit
  • Pótolja a bőr elvesztett víztartalmát, így kiválóan ápolja a száraz bőrt
  • Enyhíti az enyhe bőrirritációkat (rovarcsípés, égés, borotválkozás stb...)
  • Nyugtatja a leégett bőrt, fájdalomcsillapító hatású
  • Regenerálja a bőrt, gyorsítja a sérült szövetek gyógyulási folyamatait
  • Gyulladáscsökkentő és antiszeptikus (baktérium-, gomba- és vírusölő hatása van)
  • Gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, ezáltal hatékonyan méregtelenít.
  • Kíváló hatásfokkal alkalmazható seborrhea, herpesz, rosacea, pikkelysömör, ekcéma és gombás eredetű fertőzések kezelésére.

A vitaminok közül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C- és E-vitamin. Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálcium, foszfor, vas, nátrium, mangán, magnézium, réz, króm és cink.
A legfőbb hatóanyaga, ami a leginkább értékessé teszi, az a benne található acemannon, amely megerősíti a természetes védekezőrendszert.

A szappan 100% olívaolajból készült, ami kiválóan hidratál, öregedésgátló és gazdag antioxidánsokban. Olajsava a sebum, a bőr faggyújának alkotórésze, de linol savat is tartalmaz, ami regenerálja, védi a bőrt. A lúgot nem az aloe lében oldottam, hanem pudingosodáskor került bele, hogy kissé megóvjam a lúg erős reakciójától. Illatnak nagyon kevés levendula illóolaj került bele, ami ugyancsak az érzékeny bőr kíváló ápolószere.

A szappan kimondottam száraz és érzékeny bőrre készült, de segítséget nyújthat a problémás (mint a pattanásos, ekcémás és roseceás) bőr tisztításában is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése