2012. május 21., hétfő

Mi az a szappan? Avagy a szappan kémiája

  Kémiai szempontból a szappanok nagy szénatom számú (karbonsavak) nátrium- illetve kálium sói. A nátronszappanok kemények, a káliszappanok pedig lágyak, azaz folyékonyak. - Írhatnék most ide bonyolult kémiai képleteket, de nem vagyok kémikus, és ha őszinte vagyok jómagam sem tudok kiigazodni rajtuk. - A szappanok az olajok és zsírok zsírsavjainak megfelelő hidroxidok (nátrium- vagy kálium-hidroxid) kémiai reakciójával jön létre, ezt a folyamatot nevezik elszappanosításnak.
 
Minden állati és növényi olaj és zsír alkalmas az elszappanosításra, de a szappan végső tulajdonságait az olajokban lévő zsírsavak határozzák meg. Különböző zsírsavakat ismerünk, ilyen a laurin-, mirisztirin-, linol-, linolén-, palmitin-, sztearin-, ricinolén- és olajsav. Az hogy egy olajban a különböző zsírsavak milyen összetételben szerepelnek, határozzák meg a nyers szappan végső tulajdonságait. Például egy szappan habzásáért a benne található palmitin- és sztearinsav a felelős, a szappan keménységét a laurin- és a mirisztirinsav adja. Ezért a megfelelő olajok illetve zsírok összeválogatásával különböző szappanokat tudunk előállítani, mint pipere-, folyékony-, borotva szappant stb..
De nem csak az zsírsavak határozzák meg a szappanok végső tulajdonságait, ugyanis nagyon sokféle anyag van még az olajokban, amik változatlanul élik túl az elszappanosítást. Ezek legfőképpen vitaminok, vagy más bőrtápláló anyagok.

És hogyan mos a szappan?
A szappan egy felületaktív anyag, ami csökkenti a víz felületi feszültségét. Minden folyadék rendelkezik felületi feszültséggel, ami miatt a folyadékok a lehető legkisebb fajlagos felületű alakzatot igyekeznek felvenni. Ezért is van az, hogy egy kis méretű lebegő folyadék gömb alakú, még a szappanbuborék is. A felületi feszültség következménye, hogy bizonyos tárgyak és állatok a vízben nem süllyednek el, bár a sűrűségük nagyobb mint a folyadéké. A mosás során a víz nagy felületi feszültsége miatt nem képes a textilszövet finom pórusaiba behatolni, ezért onnan a zsíros szennyeződéseket sem tudná eltávolítani, egyrészt ebben nyújt segítséget a szappan.
Hogy a mosás  során  a zsíros szennyeződések is távozni tudjanak a textiliából, a nem vízoldható anyagokat vízoldhatóvá kell tenni. Mosási hatékonyságát végsősoron azzal éri el, hogy a szappanban található szénláncok zsírokban, a nátrium pedig vízben oldódik, így a zsírcseppek emúlziót képezve elszakadnak a textil felületéről.




Forrás: Szappan Wikipédia, Világlexikon,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése