2012. június 30., szombat

Mézes Kecsketejes szappan


  Elég sokan készítenek magyarországon kecsketejes szappanokat elég nagy szakértelemmel, de ezt valahogy énsem tudtam kihagyni. 
  De miért is örvend ilyen népszerűségnek a kecsketej?  Az antibiotikumok felfedezéséig általánosan ismert volt a kecsketej gyógyító hatása. A tüdőszanatóriumok mellett kecske tenyészeteket tartottak és a kecsketej kúra volt a gyógyítás legfontosabb része. Ha a tej szárazanyagát, zsírtartalmát és mint a legfontosabbat a kazein és savófehérje arányt tekintjük, úgy anyatejpótlásra a kecsketej a legalkalmasabb.
Bőrápolási szempontból a kecsketej természetes AHA sav forrás, ami finoman hámlasztja a bőr fáradt felső rétegét és segíti a friss bőr képzését.  Fontos ásványokat tartalmaz: kálcium, magnézium és kálium ,és vitaminokban is bõvelkedik: A, B, B2, B6, B12, C, D. A benne lévő ásványi anyagok megegyeznek a bőr védőrétegében találhatókkal, így nem szárítják a bőrt, még mindennapi használat mellet sem. Alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.


  De más is került még a szappanba, hogy kellőképpen hidratáló legyen. Méhviasz, shea vaj és természetesen méz is. A méhviasz nagy molekula mérete miatt filmbevonatot képez a bőrön, amely az ásványi zsírokkal ellentétben nem gátolja a bőrlégzést. Hatására a bőr megpuhul, feszessé válik, javul a bőr sejtjeinek regeneráló képessége. Ezenkívül még baktériumölő hatása van, nyugtató és megakadályozza a gyulladások kialakulását. 
  A 10% méhviasz tartalom sokaknak  meghökkentő lehet, de két okból is került bele ennyi. Az egyik az, hogy a fennt leírt tulajdonságai méginkább érvényesülni tudjanak, a másik pedig az, hogy némi mézes illata is legyen. Sokat kísérleteztem már méz illatú szappanokkal, de az összes közül eddig ez lett a legsikeresebb. Igaz, a szappant erősen lágyítja az 5%-nál nagyobb méhviasz tartalom, de más olajok is lágyítják a szappant, és mégis beletesszük. A logikám arra engedett kövezkeztetni, ha csökkentem a receptben azoknak az olajoknak a mennyiségét, amelyek erősen lágyítanak, és azt méhviasszal pótolom, akkor elvileg még használható szappan is születhet belőle. Bár a szappan alappal nem volt olyan egyszerű dolgozni, hisz a méhviasz olvadáspontja 62-64 C, mi pedig kb. 40 C fokon dolgozunk, a végeredmény tekintetében megérte a fáradozást. 


  A szappanba nem került semmi extra illat, egyszerű szappan illata lett, egy kevés mézes beütéssel. Legfőképpen érzékeny, száraz és ekcémás bőr ápolására ajánlom, de minden bőrtípus számára használható.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése